این بیماری که در حال افزایش است و با توجه به اینکه که کمتر مورد توجه محققان ایران قرار گرفته است از مسائلی است که در تحقیق حاضر مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
1.Mari
1-3 اهمیت و ضرورت انجام تحقیق:
افزایش شیوع بیماری دیابت درسراسر جهان باگسترش روزافزون بروز مشکلات فردی و اجتماعی،اقتصادی همراه شده است. تعداد مبتلایان به دیابت از 118 میلیون نفر در سال 1995 به 220 میلیون نفر در سال 2010 رسیده و پیش بینی میشود که به مرز 300 میلیون نفر در سال 2025 نیز برسد ( زنبوری ، وحدت ، کلانتری ،صدرالدین ،شریفی ، 1386 ).
این در حالی است که تنها سهم اندکی از بیماریهای مزمن مانند دیابت به وسیله کادر حرفهای درمان میشوند و بخشی اعظمیاز این بیماریها توسط خود فرد و خانواده اش مدیریت وکنترل میشود.در این میان عدم سلامت روان فرد باعث میشود که این بیماری شدت پیدا کندو بر درمان هم تاثیر بگذارد، که طبق مطالعات انجام شده، بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 افسردگی ، استرس و اضطراب زیادی را متحمل میشوند و سبک زندگی نامطلوبی را هم دارند که همه این عوامل جز ء فاکتورهای سلامت روانشناختی محسوب میشود( آذر طل و همکاران ، 1391 ). اختلال افسردگی با شیوع و بروز گستردهای با حدود 25-10درصد برای زنان و 12-5 درصد برای مردان در طول عمر ، عنوان سرماخوردگی روانی را از سالها پیش به خود اختصاص داده است(رنجبر وهمکاران، 1389).
متغیر دیگری که با بیماری دیابت نوع 2 همراه است ، سبک زندگی این بیماران میباشند .با توجه به اینکه علت عمده مرگ و میر در جوامع امروزی به اعمال نادرست سبک زندگی مانند سیگار کشیدن ، عدم تحرک و عادات تغذیهای ناکافی مربوط میشود . مارکر وهمکاران) 2012)معتقدند بیماران دیابتی هم، سبک زندگی ناصحیح دارند.فعالیتهای مرتبط با سبک زندگی مانند فعالیت جسمانی ، تغذیه و استراحت ، کنترل و پایش قند خون، نحوه ارتباط با افراد متخصص و سایر افراد تاثیر گذار بر فرد ، فعالیتهای خود کنترلی و تبعیت از رژیم درمانی اغلب به عنوان متغیرهای سبک زندگی مورد استفاده قرار میگیرند که بیماران دیابتی این اعمال را به طور مطلوب انجام نمیدهند ( آذر طل و همکاران، 1391 ). سبک زندگی روشی است که فرد در طول زندگی انتخاب کرده و زیر بنای آن در خانواده پی ریزی میشود که در واقع متاثر از فرهنگ ، نژاد ، مذهب ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی ، اعتقادات و باورهای اومیباشد ( همان منبع ).با توجه به کاهش هزینههای درمانی – ارائههای راهکاری جدید برای درمان بیماریهای روانی فیزیولوژی و تحقیقات اندک در زمینه استفاده از درمان شناختی رفتاریدر ایران ، بالخص در مناطق متفاوت کشور به جهت تاثیر فرهنگهای متفاوت بر ساختهای اجتماعی – روانی و نیز با توجه به فراوانی نسبی و احتمال افزایش آماری مبتلایان به دیابت در ایران ، تحقیق حاضر به ضرورت بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر کاهش سطح افسردگی و بهبود سبک زندگی بیماران مبتلا بهدیابت نوع21 پرداخته است.
1-4 هدف کلی تحقیق :
هدف کلی تحقیق حاضر، بررسی میزان اثر بخشی استفاده از مداخلات درمانی شناختی رفتاری بر کاهش سطح افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و بهبود سبک زندگی آنها میباشد.
1-5 اهداف جزئی تحقیق :
1 – بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر بهبود سبک زندگی و کاهش سطح افسر دگی بیماران دیابتی نوع 2.
2 -بررسی میزان اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر بهبودسبک زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع2
3 – بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر کاهش سطح افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 .
4 – بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر بهبود روابط بین فردی بیماران دیابت نوع2 .
5 – بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی ورفتاری بر بهبود وافزایش فعالیتهای بدنی بیماران دیابت نوع 2 .
6- بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بربهبود وافزایش مسئولیت پذیری بیماران دیابت نوع 2 .
7 – بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر بهبود استفاده از رژیم غذایی سالم در بیماران دیابت نوع 2 .
8- بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر رشد معنوی بیماران دیابت نوع 2 .
9- بررسی میزان اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر بهبود کنترل و مدیریت استرس در بیماران دیابت نوع 2 .
1-6 فرضیههای تحقیق :
1- برنامههای درمانی شناختی رفتاری بر بهبودسبک زندگی و کاهش سطح افسردگی بیماران دیابتی نوع 2 تاثیر دارد.
2- برنامههای درمانی شناختی رفتاری بر بهبودسبک زندگی بیماران دیابتی نوع 2 تاثیر دارد.
3- برنامههای درمانی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی بیماران دیابتی نوع 2 تاثیر دارد.
4- برنامههای درمانی شناختی رفتاری بربهبودروابط بینفردی بیماران دیابت نوع 2 موثر واقع میشود.
5- برنامههای درمانی شناختی رفتاری بر افزایش فعالیتهای بدنی بیماران دیابت نوع 2 موثر واقع میشود.
سایتهای دیگر :